Economisch herstel en toekomstbestendig MKB op de (MKB-) agenda

“Bij Prinsjesdag was er veel aandacht voor koopkrachtverbetering van ons allemaal. De koning gaf ook aan dat het MKB ontzien moet worden. Niet voor niks, want ook ook zij hebben te maken met stijgende prijzen van energie en grondstoffen en dan ook nog eens personeelstekort en daardoor stijgen ook die prijzen. Hoe heeft het college aandacht voor het MKB en wat kunnen zij daar in betekenen.” Trudie van ’t Hull-Bettink stelde deze vraag onlangs namens de VVD Fractie.

Opnieuw heeft het MKB het zwaar. En dit vlak na de coronacrisis. Ondernemers hebben nog amper kunnen herstellen en al helemaal geen reserves kunnen opbouwen na de coronacrisis. De uitdaging waar zij nu voor staan, maakt ondernemen voor sommigen nu echt onmogelijk. Reden voor van ’t Hull-Bettink om opnieuw aandacht te vragen voor het MKB. Dit nadat zij zich namens de Haarlemmermeerse VVD ook tijdens de coronacrisis ook hard gemaakt heeft voor de ondernemers die immers de motor zijn van onze lokale economie. Van meer steunmaatregelen, versoepeling coronamaatregelen tot uitstel van betaling en verruiming van mogelijkheden.

Steunpakket en MKB-agenda
Het college kon informeren over de aankondiging die door het Rijk is gedaan dat er een steunpakket komt waarvan de voorwaarden voor 1 november helder zijn. Ook het college geeft nog eens aan dat het MKB belangrijk is. In het coalitieakkoord is afgesproken te komen met een MKB agenda. Dit met als doel: economisch herstel en toekomstbestendigheid. Wethouder Ruigrok is op dit moment bezig om samen met ondernemers deze agenda op te stellen en de verwachting is dat dat deze binnenkort bekend is. 

Terugdringen personeelstekort

Daarnaast zet het college ook in op het terugdringen van personeelstekort via de arbeidsmarktregio en ook lokaal. Het regionaal werkcentrum is een speerpunt. Daar wordt ingezet op mensen die wel willen werken maar dat (deels) niet kunnen door te helpen met kinderopvang, beter leren van de taal of aanpassen van de werkplek. Zo stimuleren we mensen om (weer) aan de slag te gaan.

Ook Oekraïners aan de slag

Tenslotte is een pilot gestart waar Oekraïners die in onze gemeente worden opgevangen in hotels actief te benaderen en te ondersteunen bij het vinden van werk.