De VVD zet in op ruimte creëren op de werklocatiemarkt: Samenwerken en strategisch puzzelen met ruimte

Bij de economie van de toekomst hoort een vestigingsklimaat waarbij je gaat bepalen wat voor werklocaties je nodig hebt. Wat we nu al weten is dat er veel krapte is op de werklocatiemarkt.

De VVD geeft in de sessie van donderdag 21 september mee dat wij in willen zetten op ruimte voor:

·      Onze lokale ondernemers;

·      Luchtvaart & logistiek;

·      Innovatie;

·      ..en ruimte zodat er een logische verbinding komt tussen onderwijs en arbeidsmarkt. 

Van de zomer nam onze woordvoerder Economische Zaken, Trudie van ’t Hull-Bettink al een voorschot op hoe wij tegen het vestigingsklimaat aan kijken in een opiniestuk

Veel ruimtevraag en tegelijkertijd een tekort aan ruimte.
“De ruimte moet worden gezocht in goede samenwerking met de regio, maar ook in functiemenging, verdichting en meervoudig gebruik van ruimte” aldus van ’t Hull.

Op meervoudig gebruik is eind 2021 ingezet door de raad met de door de VVD geïnitieerde motie ‘Maak ruimte met ruimte’. De aanleiding was toen om functiemenging te stimuleren en meer levendigheid op bedrijventerreinen te kunnen creëren en tegelijkertijd ruimte optimaal te gebruiken. Inmiddels is er een pilot gestart.

 “Waarom zou je ergens weer een nieuwe ruimte bouwen terwijl er zoveel onbenutte ruimte beschikbaar is?” Zoals Wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken) bij de lancering van de pilot in augustus aangaf.


De VVD is blij dat de door het college ingezette pilot voor de gehele gemeente geldt. Meervoudig ruimtegebruik lijkt makkelijker te realiseren in nieuw te ontwikkelen gebieden. Dan kan je er immers direct rekening mee houden. Voor bestaande gebieden lijkt dat op dit moment nog moeilijk te realiseren. “De motie beoogt om ruimte in regels te creëren om die ‘Ruimte met Ruimte’ mogelijk te maken. Bestaande gebieden lijken nu juist niet onder de pilot te vallen.” 
Wethouder Ruigrok geeft aan dat als het ergens kan, dat dat wel Haarlemmermeer is. Ze zegt toe dat ervaringen uit de pilot worden meegenomen in het vervolg op deze koers, om de uitwerking van de motie meer handen en voeten te geven. 

 

De puzzel moet dus nog gelegd worden. De bouwstenen daarvoor worden langzaam steeds duidelijker. 

Dit najaar volgt de ‘Economische koers’ waarna de puzzelstukjes gelegd gaan worden met stakeholders en de raad in de ‘Ruimtelijke Economische Uitwerking’.