Veel positieve reacties op Politiek café over legalisering wiet teelt

Artikel Haarlems Dagblad :

HOOFDDORP - Helaas, VVD-minister Ard van der Steur van justitie zegde een paar uur van tevoren af. Zijn vervanger was VVD-burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer maar helaas, hij zegde om zeven uur af omdat hij bij een rampenoefening op Schiphol moest zijn.

Door Bart Boele - 5-10-2015, 22:09 (Update 6-10-2015, 7:45)

Spannende momenten voor de lokale VVD-afdeling, omdat 20 uur het politiek café over legalisering van softdrugs zou beginnen.

Gelukkig was daar Nicole Maalsté die al jaren wetenschappelijk onderzoek naar softdrugs doet en daarover publiceert. Zij mocht een inleiding houden over haar net verschenen boek. Een warm pleidooi voor de legalisering. ,,Het gedoogbeleid geeft veel problemen. Het is hoog tijd dat de politiek iets doet.’’ Want, zegt Maalsté: ,,Rechters en burgemeesters vragen daarom.’’ Zoals Haarlemmermeers burgemeester Weterings.

Quiz

De onderzoekster ziet alleen maar voordelen. Belastingopbrengst, de politie kan iets anders gaan doen, het toerisme trekt aan, de kwaliteit van de drugs wordt gecontroleerd en de criminelen worden buiten spel gezet.

Tijd voor een kleine quiz onder de vijftig bezoekers, vindt presentator Pieter-Jan de Baat. Wie gebruikt er wel eens softdrugs? Digitaal en anoniem kan men antwoorden via een app. Veertig procent nooit, 44 procent heeft wel eens geprobeerd en zestien procent gebruikt regelmatig. Moet softdrugs worden verboden, vraagt De Baat. Nee, zegt negentig procent. Mogen er meer dan twee coffeeshops in Haarlemmermeer komen? Ja, zegt 63 procent.

Opstelten-syndroom

Waarom komt het dan niet van legaliseren, die vraag dringt zich op. Wordt de prijs van softdrugs dan hoger, vraagt raadslid Rob Koster. Nee, zegt Maalsté, die wordt lager en de staat vangt accijns. Waarom doen we het niet gewoon, vraagt een meneer. Omdat de Tweede Kamer tegen is.

Nee, zegt een ander, de Kamer is voor maar het kabinet is tegen. Ingrid de Jong uit Heemstede weet dat D66 een wetsvoorstel in de maak heeft. ,,De VVD heeft de sleutel in handen, maar de VVD heeft een Ivo Opstelten-syndroom’’, zegt ze.

Nooit bedreigd

Want ja de vorige minister van justitie was mordicus tegen legaliseren en zijn opvolger die er vanavond niet is, ook. Die hebben zelfs het verkopen van spullen om wiet te telen verboden. Een vrij zinloze actie, zegt Maalsté. ,,Het idee is dat Nederland softdrugs exporteert. Maar in de Europese landen hebben ze onze wiet al lang niet meer nodig.’’

Dan stelt Theo Bakker nog een vraag. Aangezien er criminelen achter wietplantages zitten, is mevrouw Maalsté wel eens bedreigd om legalisering tegen te houden? En zouden de VVD-kopstukken worden bedreigd? Maalsté: ,,Ik ben nog nooit bedreigd en ik ben er ook niet bang voor. Er is geen hiërarchische opbouw in de wietkwekerswereld, het is gewoon lucratief. De meeste telers hebben geen strafblad. De criminelen die er actief zijn gaan wel iets anders doen als het door legalisering niet meer loont.’’