Tomorrow is a Mystery!

Tomorrow is a Mystery!

Het hele jaar is het Haarlemmermeerse bos een plek voor rust en recreatie. De ideale plek om met de hond te wandelen, hard te lopen of te zwemmen. Deze week kwam ik echter bedrogen uit toen ik een rondje in het bos wilde rennen. Tijdens het hardlopen moest ik bij het restaurant Vork en Mes rechtsomkeert,  een hek met daarop de tekst “terrein wegens Mysteryland tijdelijk niet bereikbaar” blokkeerde mijn hardlooproute.

 Het Haarlemmermeerse bos is een plek waar iedereen kan genieten van groen en rust. Het betekent echter ook dat er een dance festival plaats moet kunnen vinden. Morgen krijg ik samen met mijn collega raadsleden een uniek kijkje achter de schermen van Mysteryland. Het organiseren van een festival waar gemiddeld zo’n 60.000 bezoekers op af komen is een hele operatie. Daarom worden de gemeenteraad en omwonenden actief bij dit evenement betrokken. Niet alleen geluidsoverlast maar ook veiligheid en bereikbaarheid spelen een belangrijke rol bij het organiseren van een dergelijk evenement. Voorafgaand aan het evenement zijn er diverse bijeenkomsten geweest met omwonenden. De organisatie heeft samen met de gemeente uitvoerig gesproken over geluidsoverlast maar ook bereikbaarheid. Naast de bereikbaarheid en geluidsoverlast ben ik persoonlijk erg benieuwd naar het aspect  veiligheid. Ik vermoed dat dit morgen tijdens de rondleiding uitvoerig wordt besproken.

Natuurlijk zijn er tal van bezwaren tegen een festival, met name voor omwonenden kan de geluidsoverlast als storend worden ervaren. Het succes van Mysteryland heeft de afgelopen jaren echter veel positieve feedback gekregen van de jongeren in onze gemeente. De VVD heeft in 2014 al een motie ingediend om het huidige evenementen beleid te verruimen. Het doel van deze motie was om meer evenementen in onze gemeente mogelijk te maken, ook op andere locaties.  Een veel gehoorde klacht onder de Haarlemmermeerse jeugd is dat er te weinig te doen is in onze gemeente. Dit jaar zal Mysteryland voor het eerst meerdaags plaatsvinden bovendien is er een heuse camping op het festivalterrein. Wat mij betreft zijn de camping en het meerdaags organiseren van een festival een stap in de goede richting.

De herziening van het evenementen beleid komt op korte termijn naar de gemeenteraad toe. Een ruimer evenementen beleid kan de gemeente Haarlemmermeer als echte festival gemeente op de kaart zetten en heeft een positieve uitwerking op onze horeca en hotelbranche. Een meerdaags festival is zoals eerder gezegd een stap in de goede richting ik hoop dan ook dat deze positieve lijn wordt doorgezet.


Als liberaal is het natuurlijk belangrijk om de voor en nadelen tegen elkaar af te wegen. Wat mij betreft wegen de nadelen niet op tegen de voordelen die festivals als Mysteryland met zich meebrengen. Vandaag heeft de drijvende kracht achter Mysteryland Duncan Stutterheim de legpenning mogen ontvangen uit handen van onze burgemeester. Daarmee kan het aftellen van Mysteryland wat mij betreft echt beginnen.