Hoe gaan we om met het financieel ravijn in 2026?

Doordat het kabinet nog geen begroting heeft opgesteld vanaf 2026 is het voor gemeenten onduidelijk welke middelen zij mogen verwachten. Hierdoor zijn vrijwel alle gemeenten geconfronteerd met een financieel ravijn; een ernstig tekort vanaf 2026. Gemeenten mogen, in tegenstelling tot het Rijk, geen begroting aanleveren die niet sluitend is. De Provincie heeft de taak daarop toe te zien. Inmiddels verwachten alle gemeenten wel dat met de vorming van een nieuw kabinet er ook meer financiële duidelijkheid zal komen voor de jaren vanaf 2026. Hoe gaan we met deze (on)zekerheden om?

1.     Voorbereiden, nog niks dichttimmeren; een solide begroting is uitgangspunt, maar dan moeten we ook wel duidelijkheid hebben. Die duidelijkheid ontbreekt en daarom nog niks dichttimmeren. We moeten ons wel gaan voorbereiden want de waarschijnlijkheid is groot dat huidige tekorten voor ’26 en ’27 niet als sneeuw onder de zon zullen verdwijnen;

Een solide begroting betekent voor de VVD ook dat structurele kosten/uitgaven door structurele inkomsten/bijdragen worden gedekt. Dus de jaren ’26 en ’27 niet met eenmalig geld sluitend maken;


2.     Waar liggen de mogelijkheden:

-        Minder uitgeven, belastingdruk is laatste jaar al te veel gestegen wat de lokale VVD betreft. 

Waaraan minder uitgeven:

-        Alles wat geen wettelijke taak is, is bespreekbaar en moet dus inzichtelijk worden gemaakt;

-        Als eerste zoeken bij grootste uitgavenposten:

      Zorg en Werk, Maatschappelijke ontwikkeling: ook onderwijshuisvesting, maar ook dorps- en wijkhuizen. Maak inzichtelijk hoeveel geld daarmee gemoeid gaat en hoeveel mensen daar gebruik van maken en de Fysieke leefomgeving; belangrijk dat onze gemeente er goed bij ligt, maar soms kan het wellicht een tandje minder, dat is bespreekbaar. Last but not least: Overhead, blijft een grote kostenpost dus ook daar moet naar gekeken worden.



De belangrijkste boodschap van de VVD: de belastingdruk is, tegen de afgesproken uitgangspunten in, al flink gestegen dus daar is geen ruimte meer. Minder en doelmatiger uitgeven, moet de strategie zijn om tot een solide begroting te komen.