Interview Meerradio kandidaat Trudie van ‘t Hull-Bettink

'We mogen echt trots zijn op hoe wij de luchtvaart hier groot hebben gebracht. En zo'n klein landje als we zijn, we zijn toch maar mooi de poort van Europa!" Trudie van ‘t Hull-Bettink vertelt in Meermagazine wat zij wil meenemen vanuit Haarlemmermeer naar de Tweede Kamer.

Lees hier onder het interview terug. Liever luisteren? Klik onderaan dit artikel op de link.

Interviewer: Henny Beijer

Presentator Meermagazine: Ruud Kroes


Intro

Ruud Kroes: Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen en de komende weken praat Henny Beijer met kandidaten die uit Haarlemmermeer komen. Vandaag met Trudie van ’t Hull-Bettink uit Nieuw-Vennep. Zij staat op de 69e plaats van de VVD kieslijst. Hoe gaat zij haar stem laten horen?

Trudie van ’t Hull-Bettink: “Nou vooral door heel erg mezelf te zijn en in deze campagne natuurlijk ook de verbinding te leggen tussen Haarlemmermeer en het land.”

Stem uit Haarlemmermeer
Henny Beijer: Ja want Haarlemmermeer is een belangrijke gemeente. Wij zijn nummer acht gemeente, geloof ik, qua aantal inwoners. We hebben hier de economische motor Schiphol, maar je stem voor één gemeente laten horen op Tweede Kamer niveau: Dat is toch iets anders.
Trudie van ’t Hull-Bettink: Ja dat is natuurlijk ook gewoon meer geredeneerd vanuit dat ik nu raadslid ben en dat nu voor de gemeente doe en ik dat ook graag op grotere schaal zou willen doen. Als je uiteindelijk in de Tweede Kamer komt dan ben je natuurlijk volksvertegenwoordiger voor het hele land.

 

Politiek ambitie

Henny Beijer: Waar komt die ambitie vandaan, want je bent ooit in de politiek terechtgekomen. Hoe lang zit je al in de politiek?

Trudie van ’t Hull-Bettink: “Eigenlijk nog niet zo heel erg lang. Sinds 2019 ben ik raadslid en daarvoor was ik nog niet heel erg politiek actief. Dat is gekomen doordat iemand mij de suggestie deed van “goh, zou raadslid niet wat voor jou zijn?” en toen dacht ik: “ja dan kan ik me wel overal tegen aan bemoeien, dus dat is misschien wel niet zo gek idee”. 
Henny Beijer: Ja want dat deed je voor die tijd; overal tegen aan bemoeien. Alleen je had geen officiële stem daar. Dat viel blijkbaar op en toen ben je uiteindelijk in de raad gekomen. Wat maakt dat je al zo snel door wil naar de landelijke politiek?
Trudie van ’t Hull-Bettink: De snelheid is ook een beetje ingegeven doordat het Kabinet eerder is opgehouden. Ik had meer voor ogen 2025, dus het was voor mij wel even snel schakelen. Wil ik dit echt en wil ik dit echt nu? En het antwoord was toch ja.
Henny Beijer: Wat doe je in dagelijks leven?

Trudie van ’t Hull-Bettink: Op dit moment ben ik volledig aan het campagne voeren en me aan het richten op de verkiezingen. En hier voor heb ik een culturele achtergrond als artiestenmanager, ik ben ook relatiemanager geweest en heb een financiële achtergrond.

 

Cultuur en Media versterken

Henny Beijer: Dat cultuur is ook een element wat je in het verkiezingsprogramma hebt kunnen inbrengen zag ik in je profiel. Leg dat even uit!
Trudie van ’t Hull-Bettink: ja naast dat ik raadslid ben, ben ik ook binnen de VVD actief voor het thematisch netwerk Cultuur & Media en dat is omdat ik cultuur echt heel erg belangrijk vind. En ik vond dat dat wel wat meer terug zou mogen komen in het verkiezingsprogramma. Als bestuurslid heb ik de rol om de schakel te zijn tussen de politiek en het werkveld. 
Henny Beijer: En in het kiesprogramma zien we dus jouw teksten terug?
Trudie van ’t Hull-Bettink: Ja onder andere. We hebben een expertcommissie opgericht met allemaal mensen die heel vooraanstaand zijn in Cultuur en Media en met die groep en het thematisch netwerk hebben we een conceptverkiezingsprogramma opgesteld en dat als inbreng aangeleverd. Een groot deel daarvan is opgenomen en wat er nog niet direct voor was opgenomen dat is er later nog op aangepast.

Henny Beijer: Cultuur kan ik me iets bij voorstellen; het is een heel breed begrip Cultuur en Media. Waar moet ik dan bij Media aan denken?

Trudie van ’t Hull-Bettink: Journalistiek bijvoorbeeld. De lokale journalistiek zoals bijv. Meerradio. Daarvan hebben wij gezegd dat dat versterkt moet worden, want het is heel erg belangrijk voor de democratie.

Henny Beijer: En hoe zie je dat dan voor je nu we het er toch even met elkaar over hebben? Het is vrijwilligerswerk daar moet een subsidie voor komen en dan kun je t nog net draaiende houden. We kunnen dan nauwelijks luizen In de pels zijn hè?

Trudie van ’t Hull-Bettink: Ja dat is inderdaad lastig. Dus waar nu vooral op wordt gefocussed is om te kijken of er meer kan worden samengewerkt met andere lokale media die gesubsidieerd worden. En wij hebben ook gezegd gekeken moet worden naar of je kunt samenwerken met commerciële omroepen. Dan moet je natuurlijk wel weer oppassen dat je elkaar niet gaat beconcurreren. Maar ga daar wel naar op zoek. Dit om de totale media te kunnen versterken.

 

Zin in deze politieke omgeving?

Henny Beijer: Even terug naar jouzelf en de ambitie om in Den Haag terecht te komen. Plaats 69…Gezien de laatste peilingen zit het er niet meteen in dat je gekozen wordt, maar wie weet met voorkeurstemmen hè? Ik bedoel als je heel Nieuw-Vennep op je stemt moet dat toch lukken. Zie je er ook niet een beetje tegenop, want er lopen meer kamerleden weg op dit moment, dan dat ze zich aanmelden?
Trudie van ’t Hull-Bettink: Ja mensen verklaren je af en toe wel voor gek, maar ik heb op de een of andere manier echt het idee van: ik moet opstaan nu. Ik moet dit gaan doen en ik heb er juist heel veel zin in om de samenwerking op te zoeken, mijn schouders eronder te zetten en dat is een onderbuikgevoel dat ik heel sterk heb. 

Henny Beijer: Dat gevoel wordt dat ook een beetje ingegeven door het feit dat de partijen de afgelopen jaren dat nou niet hebben gedaan op een manier waar heel Nederland meteen enthousiast van is geweest?
Trudie van ’t Hull-Bettink: Het gevoel hoe dat bij mij is ontstaan is door hoe ik heb gemerkt dat dat ik het vind als raadslid. Als raadslid zoek ik heel erg de verbinding op heb ik gemerkt en niet alleen binnen de Raad maar ook binnen de partij en binnen de Metropool Regio Amsterdam. En: dan ga je toch afvragen: “Als ik dit nou op grotere schaal mag doen wat zou ik dan niet voor elkaar kunnen krijgen?

Henny Beijer: En dan droom je daarvan en dan gaat het op een gegeven moment ook een keer lukken in Den Haag, maar dan heb je ook al die tegenstanders weer in dit zwartwit klimaat van Nederland. Ben je daar niet een beetje bang voor?
Trudie van ’t Hull-Bettink: Bang nee. Het is zoals het nu is en ik weet ook hoe ik zelf ben en je moet altijd uitgaan vanuit je eigen perspectief en je eigen kracht en de aanhouder wint. 

Henny Beijer: Je bent in de regio een bekend gezicht; immers je zit in de raad. De sociale media zijn genadeloos en daar hebben we ook de voorbeelden van gezien?

Trudie van ’t Hull-Bettink: Dat klopt inderdaad. Je weet dat dat kan gebeuren en je moet dan toch wel een soort van een harnas hebben en je daar toch niks van aantrekken want dat zijn mensen die soms vanuit achter een computer gewoon puur op social media zitten om tegenstelling te creëren. Het echte debat vindt toch plaats in de samenleving zelf en in de raadzaal of in de Tweede Kamer.

Henny Beijer: Je bent wel enthousiast hè?

Trudie van ’t Hull-Bettink: Ja Dat kan je wel zeggen!

 

Campagneleider

Henny Beijer: Je bent nu de campagneleider. Is dat Regionaal of alleen in Haarlemmermeer? Trudie van ’t Hull-Bettink: Het is van Haarlemmermeer

Henny Beijer: De campagneleider betekent dat je het werk doet voor vier kandidaten, want VVD heeft vier kandidaten in Haarlemmermeer. Wat moet je dan doen? Posters plakken, flyeren en zeggen van “mijn collega staat hoger dan ik dus stem die?”
Trudie van ’t Hull-Bettink: Wat je doet is vooral heel veel mensen enthousiasmeren om campagne te voeren. Je zorgt voor het materiaal, je plant en je stemt af met het landelijke campagneteam. Het is eigenlijk gewoon heel veel mensen enthousiast maken. En zoals je zelf net al zei ik ben heel enthousiast dus dat is me op het lijf geschreven.

Henny Beijer: Hebben jullie al geflyerd ondertussen?

Trudie van ’t Hull-Bettink: Ja we zijn al een paar keer de buurt ingegaan en hebben hele leuke gesprekken kunnen voeren en mensen kunnen attenderen op dat er Tweede Kamerverkiezingen zijn, want het is nog niet bij iedereen heel erg op het netvlies.
Henny Beijer: In de peiling was de VVD nog net de grootste

Trudie van ’t Hull-Bettink: dat is natuurlijk fantastisch, 

Henny Beijer: maar toch geen plek 69. 

Trudie van ’t Hull-Bettink: Dat gaat m niet worden dus inderdaad voorkeurstemmen zou hartstikke mooi zijn. 

 

Trots op onze economie en luchtvaart

Henny Beijer: Tenslotte wat zou je willen bereiken? Stel het lukt je toch met voorkeurstemmen. Je komt in de Tweede Kamer en je moet Haarlemmermeer achter je laten om je stem daar te laten horen. Wat wat ga je dan als eerste inbrengen? Waar gaat je maidenspeech over?
Trudie van ’t Hull-Bettink: Ja ik denk toch dat dat zal gaan over waar ik vandaan kom en dat is Haarlemmermeer. Ik ben onder de rook van Schiphol opgegroeid. Niet alleen onder de rook maar ook met de krachtige economie en alle mooie kansen die je hier hebt en hoe goed je hier kan wonen. En dat we daar gewoon als Nederland ook hartstikke trots op mogen zijn dat wij in staat zijn om dat te laten groeien en dat we dat moeten koesteren en zuinig op moeten zijn.
Henny Beijer: En dat een beetje in weerwil van alle protesten en de krimp die bepleit wordt? 

Trudie van ’t Hull-Bettink: We mogen echt trots zijn op hoe wij de luchtvaart hier groot hebben gebracht. En zo'n klein landje als we zijn, we zijn toch maar mooi de poort van Europa!

Henny Beijer: Ik wens je succes met de campagne maar ook voor jezelf!

Zet cookies aan om de video te tonen.