Interview Meerradio kandidaat Mark Achterbergh-Copier

“Veiligheid is het allerbelangrijkste, want zonder veiligheid valt alles weg.” Mark Achterbergh-Copier vertelt in Meermagazine waarom hij voor de VVD kandidaat Tweede Kamerlid is.

Lees hier onder het interview terug. Liever luisteren? Klik onderaan dit artikel op de link.

Interviewer: Henny Beijer

Presentator Meermagazine: Ruud Kroes


Intro: "Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen en de komende weken praat Henny Beijer met kandidaten die uit Haarlemmermeer komen. Vandaag met Mark Achterbergh, nummer 51 op de kandidatenlijst van de VVD en hij komt uit Halfweg. Mark heeft ruim 15 jaar als politieman op straat in Amsterdam gelopen en heeft daardoor de maatschappij goed leren kennen. Waarom wil hij voor de VVD naar Den Haag? 

 

Mark: Nou, het is sowieso een eer om op de lijst te mogen voor de Tweede Kamer. De gemeenteraad is natuurlijk fantastisch om te mogen doen, maar de Tweede Kamer daar worden ook echt de beslissingen genomen en ik wil heel graag dat Haarlemmermeer, en dat zijn we met vier kandidaten echt wel van plan, om Haarlemmermeer ook in die tweede kamer vertegenwoordigd te krijgen. 

 

Interviewer: Het is niet voor het eerst dat je op de lijst staat. Je hebt al eens een keer eerder bij de Tweede Kamerverkiezingen op de lijst gestaan.

 

Mark: Ja dat klopt, vorige verkiezingen stond ik op 59. Dat was de eerste keer dat ik op de lijst stond. En ja, ik ben nu acht plekken gestegen en daar ben ik eigenlijk wel heel trots op. 

 

Interviewer: Ja en dan kunnen we natuurlijk uitrekenen wanneer je uiteindelijk aan de beurt bent met dat tempo.

 

Mark: Nou, ik hoop wel dat het tempo dan iets sneller gaat, want we hebben natuurlijk ook nu tussentijdse verkiezingen, dus dan gaat het iets anders dan normaal. Maar dan gaat het nog wel even duren, als het dat tempo is. 

 

Interviewer: Wat is de ambitie om dat te gaan doen, want je haalt je een hele hoop werk en misschien ook wel frustratie en misschien ook wel irritatie bij burgers op je hals? 

 

Mark: Ik kan me goed voorstellen dat die vraag gesteld wordt, want de functie van Tweede Kamerlid is er niet aantrekkelijker op geworden. Kamerleden, maar ook ministers, worden bedreigd, geïntimideerd, dus dat remt wel heel veel mensen om zich aan te melden. Bij de VVD zijn er in ieder geval meer mensen die zich hebben aangemeld, dan plekken hebben, dus er is gelukkig nog animo. Ik ben wel iemand die heel slecht tegen onrechtvaardigheid kan. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, dus ik laat me zeker niet te intimideren door dat soort dingen.

 

Interviewer: En dan zeg je in je profiel ook: ‘Ik kom op voor onze medemens die dat zelf niet kan en ik wil anderen een kans geven om mee te doen’. Dat staat bij je bij je profiel. Is dat nou een typische VVD boodschap?

 

Mark: Het is op zich geen typische VVD boodschap, want ik denk dat iedereen wel in zichzelf heeft om anderen te helpen. Ik in het bijzonder, omdat ik zelf natuurlijk als politieman heel veel onrecht heb gezien. Heel veel mensen heb gezien die niet voor zichzelf opkwamen en dan is het heel mooi dat je mensen echt wel net dat steuntje kan geven om verder te komen.  Als politicus heb je daar natuurlijk heel veel middelen voor om mensen daarvoor te helpen.  En de VVD, ja, de eerste V staat voor Volkspartij, dus ik vind wel dat de VVD daar zeker voor moet opkomen en dat doen we ook.

 

 

 

Interviewer: Vereist dat ook niet een beetje een aanpassing van de VVD die de afgelopen 5-10 jaar heeft geregeerd en wat jij voor ogen hebt? 

 

Mark: De VVD verandert, net als de maatschappij, en er staan nu heel veel nieuwe kamerleden op. Er staat ook echt een nieuwe generatie VVD’ers op. En zoals we altijd hier zeggen: het liberalisme kent vele kamers. En er is niet één VVD’ers. Er zijn VVD’ers die meer sociaal zijn of meer klassiek liberaal. Dat is juist het mooie van onze partij, omdat iedereen, of je nou links of rechts bent, van harte welkom bent om mee te denken en mee te doen. 

 

Interviewer: Je had het net over politie. Wat doe je precies bij de politie?

 

Mark: Ik ben op dit moment jurist internationale politiesamenwerking bij het internationaal rechtshulpcentrum.

 

Interviewer: Dat is een kantoorbaan?

 

Mark: Dat lijkt op een kantoorbaan, maar er gebeurt veel meer dan dat. Dat gaat eigenlijk over alles wat internationaal gebeurt of dat nou in Nederland of in buitenland is.  Er gebeurt dus meer dan alleen maar een desk job.

 

Interviewer: Maar je hebt ooit ook op straat gelopen in Amsterdam, he?

 

Mark: Ja, ik heb meer dan 15 jaar in het uniform gelopen, allerlei functies gedaan, boeven gevangen. Naast het boeven vangen, ben ik rechten gaan studeren en heb ik mijn strafrecht master gehaald. En ja, daar wilde ik natuurlijk iets mee, dus ik kan nu als jurist voor de politie heel veel betekenen.

 

Interview: En ook voor de VVD neem ik aan, want ik zag dat je in het netwerk hebt geparticipeerd. Dat is een concept binnen de VVD om een bijdrage te leveren en zijn er ook nog ideeën van jou in het verkiezingsprogramma terecht gekomen?

 

Mark: Jazeker, ik ben lid van het thematisch netwerk Justitie en Veiligheid, waar natuurlijk de politie formeel onder valt. Ik ben voorzitter van de tafel Openbare Orde en Veiligheid. Een aantal dingen die ik in het verkiezingsprogramma heb kunnen krijgen, is meer in te zetten op internationale samenwerking. Er is heel veel grensoverschrijdende criminaliteit, denk aan drugs. Recent is op Schiphol 8000 kilo cocaïne onderschept. Dat is zijn absurde hoeveelheden. Dat is eigenlijk niet te beseffen en daar moeten we wat aan gaan doen.  Het onderscheppen is één ding, maar het voorkomen is nog veel belangrijker en dat kunnen we niet alleen. Er zijn partijen die zeggen: we moeten vooral lekker focussen op Nederland. Dat moet je vooral doen, maar dan gaan we deze oorlog niet winnen. We zullen echt de samenwerking met andere landen moeten gaan opzoeken en daar hebben we bijvoorbeeld de verbindingsofficieren of de liaison officers voor nodig en daar moet veel meer op geïnvesteerd gaan worden. 

 

Interviewer: En met slagbomen bij de grenzen trek je het natuurlijk ook niet recht. 

 

Mark: Nee, want ik heb het nu dan over een vangst wat fysiek wordt gevangen. Maar we moeten ook niet vergeten dat cybercrime of gedigitaliseerde criminaliteit een enorme toename heeft laten zien. Die kijken niet naar grenzen en die kijken zelfs niet naar de fysieke wereld. Die kijken naar de digitale wereld en dan het kan zomaar zijn dat het slachtoffer in land 1 woont, de verdachte dus de dader in land 2 en de server waar de informatie op staat in land 3. Nou, dat is internationaal gezien een nachtmerrie voor strafrecht.  Maar daar zullen we ook zeker binnen de Europese Unie veel meer de samenwerking moeten gaan opzoeken, dan we nu al doen.

 

Interviewer: Hele specialistische kennis en ook een beeld daarvan. Ja, dat moet in Den Haag klinken. Voorkeurstemmen dan maar?

 

Mark: Nou, dat zou mooi zijn, dat heb ik vorige keer ook geprobeerd, maar toen heb ik net niet de 18.000 stemmen gehaald. Het waren er 682 geloof ik, als ik het me goed herinner, dus dat wordt dat wordt ingewikkeld.  Maar ik denk, ook als ik nu niet in de kamer kom, dat ik wel een bijdrage kan leveren aan de inhoud van de debatten. Dat doe ik nu ook al. Ik heb veel contact met onze kamerleden die wel in de kamer zitten. We hebben Simone Richardson die nu al uit Haarlemmermeer in de kamer zit.  Maar ook Ruud Verkuijlen en Ulysse Ellian. Dit zijn de woordvoerders op veiligheid die ook echt wel verstand van zaak hebben en die kan ik daarbij helpen.

 

Interviewer: Dan is er nog iets anders wat je heel erg aan het hart gaat en dat is blauw op straat, de wijkagent. Ik heb er heel groot achter geschreven, toen ik dat las: hoe dan?

 

Mark: Dat is grappig dat u dat zegt, want ik ben een beetje allergisch geworden voor de ‘meer blauw op straat’ kreet, want dat deed de VVD in 2012 al geloof ik. Meer blauw op straat is niet dé oplossing. Ik denk dat we wel genoeg mensen op straat hebben. Ze doen alleen niet wat ze behoren te doen. De politie heeft veel meer taken gekregen, dan zijn eigen eigenlijk aan kan, waardoor de wijkagenten, die we dus formeel genoeg hebben, eigenlijk niet het werk doen wat een wijkagent zou moeten doen. Ze zitten op de noodhulp, wat overigens natuurlijk ontzettend belangrijk is, maar we zien ook dat politie heel veel ingezet wordt voor mensen die een beperking of geestelijke stoornis hebben. Daar gaat heel veel capaciteit naartoe, omdat zorg dan niet goed werkt of mensen ze zeggen wel eens dat mensen is dan niet ‘gek genoeg zijn’. Nou, dat vind ik altijd vreselijk als ik dat hoor, want het zijn wel mensen waar je het over hebt.  Dat is wel de realiteit. Mensen kunnen niet voldoende geholpen worden en ja de politie is dan eigenlijk altijd de organisatie die onderaan het vangnet is om mensen op te vangen. 

 

Interviewer: Dus dat extra geld wat daarvoor nodig is, het aanpassen van de organisaties, dan vooral om taken weg te halen die anderen zouden kunnen doen of die in ieder geval niet des polities zijn. 

 

Mark: Nou, het is heel lastig, want er zijn ook nieuwe ontwikkelingen waar niet op geanticipeerd is en die dan uiteindelijk links of rechtsom bij de politie of bij de handhaving terechtkomen. Als je een enorme toename ziet in milieucriminaliteit, bijvoorbeeld het dumpen van drugsafval wat we hier in Spaarnwoude zien. Ja, daar heb je niet de capaciteit voor om dat actief op te sporen. Er zijn wel middelen voor, maar je moet altijd keuzes maken in waar zet ik mijn middelen in? En hoe is het zo effectief mogelijk? Je hebt altijd meer, je kan altijd meer doen dan je mensen hebt dat zal altijd zo blijven en dat maakt het wel heel ingewikkeld.

 

Interviewer: Tegelijkertijd zijn dat wel de onderwerpen die aan de deur als jullie een campagne voeren het eerst aan de orde zullen komen, denk ik zomaar.

 

Mark: Nou, over het algemeen denk ik dat de mensen zich vooral heel erg zorgen maken over nu hun inkomen. Kom ik nog wel rond aan het einde van de maand? Dat is ook een thema wat het huidige demissionaire Kabinet heel hard heeft aangepakt, ook met de kamer. Dus de energietoeslag, de verhoging van het minimumloon. Dat zijn toch onderwerpen die op dit moment heel erg spelen en ook zeker de VVD aangaat.

 

Interviewer: Ja, de SP zegt dat is alleen maar pleisters plakken, we willen beleid. 

 

Mark: de SP is een partij die altijd moties indient zonder steun. Ze hebben ooit een keer een motie ingediend voor 3 miljard naar de politie. Toen dacht ik, nou dat is top. Vervolgens stemde de VVD tegen en toen had ik gevraagd: hoe komt dat eigenlijk? Nou ze hebben niet verteld waar die 3 miljard vandaan moet komen.

 

Interviewer: de SP stemde tegen?

 

Mark: Nee, dat was de motie van de SP. De VVD stemmen tegen, want het is hetzelfde als je tegen je vrouw zegt: haal die Ferrari maar, maar hoe je hem betaalt, dat zoek je zelf maar uit. Ja, zo werkt het natuurlijk niet. 

 

Interviewer: Nee. Tenslotte. Komende drukke weken campagne voeren. De laatste peiling zegt dat de VVD nog net wel of net niet de grootste partij is en anders wel die van Omzigt. Jullie gaan weer voor grootste partij?

 

Mark: als de kiezer ons dat gunt, gaan we daar zeker voor, want er zijn altijd de partij die verantwoordelijkheid neemt. Het is aan de kiezer. Peilingen zijn palingen, zeggen ze wel eens. We hebben nu nul zetels en we hebben pas zetels als de mensen op ons stemmen. Maar ik heb er wel goede hoop in dat de Nederlander, als je mag generaliseren, over het algemeen tevreden mag zijn. Als je kijkt naar het oosten, daar is een hoop mis, daar gaat een hoop fout. Ik denk dat veiligheid het állerbelangrijkste is, want zonder veiligheid valt de rest allemaal weg. 

 

Interviewer: Nee en dan een ex justitieminister als nieuwe minister-president.

 

Mark: Dilan Yesilgöz wordt de eerste vrouwelijke premier van Nederland. En met de migratieachtergrond.  Hoe mooi wil je het hebben?"

 

 

Zet cookies aan om de video te tonen.