Een zomer vol ‘lekkers’

Een zomer vol ‘lekkers’

Al vanaf april begint het bij velen te kriebelen; het festival seizoen begint weer. Goede muziek voor iedereen, mooi weer en lekker uit je dak gaan. Daar hoort ook wat ‘lekkers’ bij. Snoepjes ook wel genoemd, de kleine pilletjes die ervoor zorgen dat je helemaal los gaat. Mensen doen niet eens meer moeite om te verbergen dat ze drugs gebruiken. Het is helaas inmiddels ‘gewoon’ geworden. Maar als je groot genoeg bent om drugs te kopen, ben je ook volwassen genoeg om de link te leggen met de drugscriminaliteit.

Waarom is die maatschappelijke acceptatie zo hoog geworden? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 44 procent van de jongeren tussen 18 en 34 aangeeft dat het in hun vriendenkring geaccepteerd is om af en toe harddrugs te gebruiken. Voor sommige mensen zijn bepaalde drugs een manier om te ontspannen, plezier te hebben of sociale interacties te verbeteren. Als het gebruik als relatief onschadelijk wordt beschouwd, kan dit bijdragen aan een bepaalde mate van acceptatie. En die acceptatie is ongewenst wat mij betreft.

Enkele weken geleden was er nog een megagrote vangst in de haven van Rotterdam. In totaal zijn er 8064 pakketten van 1 kilo cocaïne uit twaalf pallets bananen gehaald met een straatwaarde van 600 miljoen euro.

Lekkende vaten en milieuschade

De illegale handel en productie van drugs zorgt voor milieuschade en criminaliteit. En helaas zijn gebruikers zich hier nauwelijks van bewust. Wat op zich vreemd is want je leest dagelijks verhalen over illegale dumpingen en ernstige criminaliteit die vaak met drugs te maken heeft.
Wij krijgen soms vragen waarom deze gevaarlijke vaten niet meteen worden opgeruimd. Dat komt omdat de zuren die in deze vaten zijn overgebleven als chemisch afval zó gevaarlijk zijn, dat er een speciale dienst moet komen om de bende op te ruimen. De mannen in de witte pakken dus.

Bewustwording en verandering van gedrag

Het Trimbos-instituut onderzocht in hoeverre druggerelateerde milieuschade en criminaliteit meespelen bij jongeren en volwassenen bij de keuze om wel of geen drugs te gebruiken. Uit het onderzoek bleek dat gebruikers van partydrugs het wel ernstig vinden dat de criminaliteit steeds erger wordt en hele jonge kinderen geronseld worden, maar toch vinden zij niet dat ze daar medeverantwoordelijk voor zijn.

Ook onze Burgemeester Marianne Schuurmans heeft veel aandacht voor deze problematiek. Met de YouChoose campagne in Haarlemmermeer wordt de komende tijd veel aandacht besteed aan ‘Eerlijk dealen met geld’. Lekker snel je geld verdienen, dat wil toch iedereen? Misschien ben je wel eens gevraagd om een pakketje weg te brengen. Of om wiet te verkopen via Snapchat. Het lijkt een makkelijke manier om aan geld te komen, maar besef dat je strafbaar bezig bent.

Meer info op youchoose.nl/haarlemmermeer

Alle gebruikers houden de drugsmaffia in stand

Vraag creëert aanbod.
Ik ben zeer tegen de legalisering van drugs en ik vind het een groot maatschappelijk probleem dat zoveel mensen het normaal vinden. De gezondheidsrisico’s en verslavingsgevaren van harddrugs zijn aanzienlijk en kunnen desastreuze gevolgen hebben. Niet alleen voor de gebruiker maar voor de hele omgeving.

Ik doe daarom een beroep op het uitgaanspubliek, want juist dat zijn de grootste gebruikers van harddrugs, zoals cocaïne en xtc-pillen.

Voor de VVD staat veiligheid erg hoog op de agenda. Wij verwachten dat de overheid hier vol op inzet maar ook dat de samenleving, de ouders aandacht hebben voor dit maatschappelijke probleem. Zoals Nelson Mandela zei: “It takes a village to raise a child”.

Genieten op een festival of feest kan echt zonder deze slopende producten.

Ik wens je een zonnige, fijne en veilige zomer.

Henriët van den Berg

Raadslid VVD Haarlemmermeer