“Haarlemmermeer staat al jaren in de top van de lijstjes als meest sterke lokale economie. Niet toevallig. We hebben hier een uitstekend vestigingsklimaat, met een goede bereikbaarheid en een verscheidenheid aan bedrijventerreinen. Ook omdat mensen hier fijn kunnen wonen, zorgt dat voor veel beschikbaarheid van personeel. Een belangrijke kernkwaliteit van ons vestigingsklimaat; en die staat nu onder druk. Personeelstekorten zie je overal, maar zeker ook op specifieke gebieden. De roep om MBO’ers was nog nooit zo groot als nu. Hoog tijd dus om te kijken hoe en of de onderwijs- en arbeidsmarkt op elkaar blijven aansluiten.” Raadsleden Trudie van ’t Hull-Bettink en Mark Achterbergh-Copier, vanavond de presentatoren, openen met veel enthousiasme het door de Haarlemmermeerse VVD-fractie georganiseerde politieke café. Een mooie setting met 6 tafelgasten zit klaar voor het publiek dat aanwezig is en online meekijkt.
“We zien steeds vaker de trend dat we bij grote problemen heel snel naar de overheid kijken. Vanavond heeft mij laten zien wat een geweldige initiatieven ontstaan door ondernemers en opleidingen zelf, daar gaan we het land wel mee redden!”
Waar Kai Pattipilohy van het bestuur van VNO/NCW aangeeft wat we kunnen verwachten aan uitdaging qua personeelstekorten van de toekomst, prijst wethouder Economische Zaken Marja Ruigrok zich gelukkig in Haarlemmermeer wethouder te zijn. “Een gemeente met veel ondernemerszin en daardoor veel innovativiteit en initiatieven.” Een mooi voorbeeld dat wethouder Ruigrok wist te noemen is bijvoorbeeld de ‘hotelacademie’. Een initiatief dat ontstaan is vanuit Haarlemmermeer; een logische plek als 2e hotelgemeente van Nederland. Er is voor jongeren van het MBO een leerwerktraject opgezet met hoteliers.
“We zien steeds vaker de trend dat we bij grote problemen heel snel naar de overheid kijken. Vanavond heeft mij laten zien wat een geweldige initiatieven ontstaan door ondernemers en opleidingen zelf, daar gaan we het land wel mee redden!” VVD Tweede Kamerlid Zohair El Yassini hint daar op de ontstane hybride- en leerwerk- onderwijstrajecten bij ROC van Amsterdam toegelicht door opleidingsmanager Gideon Eimers en het voorbeeld van de Technicampus. Het concept van de Technicampus wordt zeer goed ontvangen door alle tafelgasten. Projectleider Annelies Osinga; ‘een bevestiging dat het concept dat we voor ogen hebben, nog wel eens werkelijkheid kan worden.’ Osinga wil het ‘MBO sexy maken’ door leerlingen te verleiden een opleiding te volgen door o.a. de toekomstige studenten huisvesting te bieden en na de opleiding direct een baan. Die vinden ze dan bij een van de bedrijven waar de Technicampus mee gaat samenwerken.
Francien David, directeur van Luchtvaart Community Schiphol: “Vandaag is een avond met enorm vele inspiratie. ‘Food for thought’ en richting projectleider Osinga van Technicampus ‘wat een ontzettend gaaf initiatief’. Je zal zien hoe ontzettend belangrijk de samenwerking tussen bedrijven, opleiding en jongeren is.” Luchtvaart Community Schiphol heeft daar al jaren ervaring mee als organisatie die zich bevindt in het speelveld tussen luchtvaartbedrijven, opleidingen en overheid.
Wethouder Ruigrok bekrachtigt dat nog eens extra met de woorden “van experimenteren kan je leren.”
Het aanwezige geïnteresseerde publiek mengt zich in het gesprek met vragen en suggesties om de arbeidsmarkt en onderwijs te versterken met daarbij ook de noodzaak van goede huisvesting. “En hoe zorgen we ervoor dat er genoeg mensen beschikbaar zijn om het onderwijs te kunnen bieden?” vraagt een bezorgde bezoeker.
De discussie is na 1,5 uur duidelijk nog niet klaar en is natuurlijk ook breder dan de vraag of onderwijs- en arbeidsmarkt voldoende op elkaar is afgestemd. Contactgegevens worden uitgewisseld, zodat het inspirerende gesprek op een later tijdstip vervolg kan hebben.
Via de facebook pagina van VVD Haarlemmermeer is het hele gesprek terug te zien.