Eigendomsrecht voor VVD belangrijk en moet beschermd worden; zo ook eigendom van de gemeente, van de gemeenschap. VVD is al eerder duidelijk geweest; landjepik mag niet en als inwoners wel grond hebben ingepikt zijn er simpel gezegd 2 mogelijkheden: als de grond niet nodig is voor de gemeenschap, dan verkopen en anders handhaven.
In 2015 kozen we voor maatwerk m.b.t. de aanpak van landjepik, dat bleek te arbeidsintensief en daarmee te duur. Daarom kozen we er in 2017 voor om te werken vanuit een piepjessysteem; bij meldingen, nemen we actie. Inmiddels blijkt dit systeem nog steeds arbeidsintensief, duur en soms te leiden tot ongewenste situaties, daarom wordt voorgesteld om o.a. te prioriteren, enkele uitgangspunten aan te passen en het toevoegen van een hardheidsclausule.
De voorgestelde prioritering is wat VVD betreft prima. Hardheidsclausule en bijbehorende mandatering ook, evenals, aan te passen uitgangspunten. We krijgen jaarlijks voortgangsrapportage, vermeld daarin dan ook het gebruik van de hardheidsclausule zodat we daar als raad zicht op houden.
Wat uit kostenoverzicht blijkt is dat de kosten van het beschermen van het eigendomsrecht hoog zijn. Die kosten worden door alle inwoners opgebracht. De VVD vindt het lastig te accepteren dat inwoners die aan landjepik doen, zorgen voor zoveel kosten voor andere inwoners. Wat de VVD betreft mag dit ook duidelijker gecommuniceerd worden. In het voorstel lezen we het belang van communicatie; makelaars worden aangeschreven om de kadastrale gegevens te controleren. Wat de VVD betreft mag ook duidelijk vanuit de gemeente aan inwoners, bijv. in Informeer, gecommuniceerd worden dat landjepik een vorm van diefstal is en dat dit zorgt voor hoge kosten die door anderen moeten worden betaald.