Muskusratklemmen in hondenlosloopgebied honden in Park Zwanenburg en Spaarnwoude

Het Hoogheemraadschap van Rijnland is verantwoordelijk voor het plaatsen van klemmen in onze recreatiegebieden ter bestrijding van muskusratten. Het probleem is echter dat deze klemmen ook in losloopgebieden voor honden worden geplaatst.

“Als hondenbezitter gruwel ik van het idee dat een hond in zo’n klem loopt met mogelijk fatale gevolgen.”

 

Het Hoogheemraadschap van Rijnland is verantwoordelijk voor het plaatsen van klemmen in onze recreatiegebieden ter bestrijding van muskusratten. Het probleem is echter dat deze klemmen ook in losloopgebieden voor honden worden geplaatst. Daarbij ontbreken duidelijke waarschuwingsborden en zijn de borden op diverse plaatsen slecht tot niet leesbaar, zoals bijvoorbeeld in Park Zwanenburg. Vorig jaar zijn er in Spaarnwoude Park al minimaal 2 honden in zo'n val gelopen; vorige maand was weer een hond slachtoffer. “Dit kan fatale gevolgen hebben voor de hond en dat is niet acceptabel.”, aldus VVD-raadslid Mark Achterbergh-Copier.


Daarom heeft Mark aan het college van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Haarlemmermeer om opheldering gevraagd. Hoe loopt de communicatie met Rijnland? En wat wordt eraan gedaan om ongelukken in de toekomst te voorkomen?

 

Hoewel de gemeente zelf geen rol heeft in de plaatsing van de klemmen, heeft het college de toezegging gedaan in gesprek te gaan met het recreatieschap en met het hoogheemraadschap om te zorgen voor duidelijke waarschuwingsborden waar eventueel klemmen zijn geplaatst. Als VVD-fractie willen we verder hondenbezitters vragen om gevaarlijk geplaatste klemmen en onduidelijke waarschuwingsborden actief te melden bij het Hoogheemraadschap Rijnland.