De lokale VVD zet ondernemers die creatief omgaan met de tekorten-economie in het zonnetje

Ondernemers maken een roerige periode door. Ook zij hebben net als inwoners te maken met stijgende (energie)prijzen, Daarnaast kampen velen van hen nog met de gevolgen van de coronacrisis, grondstoffentekorten en personeelstekorten; we leven met een tekorten-economie. “Never waste a good crisis” wordt er dan gezegd. Dit doelende op dat schaarste dwingt tot creativiteit.

© Foto: Andrei Gramaticu

Er van overtuigd dat juist de Haarlemmermeerse ondernemers deze creativiteit hebben, is de fractie van VVD Haarlemmermeer op zoek gegaan naar mooie creatieve voorbeelden. 
Want hoe ga je creatief om met een personeelstekort, tekort aan grondstoffen of tekort aan ruimte? Creativiteit om hier mee om te gaan en te zorgen dat je bedrijf toekomstbestendig is, is noodzaak geworden. Dat is echter niet vanzelfsprekend.

 

Vandaag is het de dag van de ondernemer. Een mooi moment om de creatieve ondernemers die een antwoord hebben bedacht op juist deze tekorten, onder de aandacht te brengen. 

Op een onverwacht mooie locatie naast de snelweg bij het Van der Valk hotel Schiphol A4 ontvangt Bill van der Valk ons hartelijk. Hij is de eerste ondernemer van de drie, die we graag in het zonnetje zetten. Raadslid Trudie van ’t Hull-Bettink “
Als VVD Haarlemmermeer waarderen we de creativiteit waarmee jij er voor zorgt dat de tekorten op de arbeidsmarkt niet ten koste gaat van jouw onderneming en de werkgelegenheid in de regio. Door een klein deel van jouw hotelcapaciteit in te zetten voor werknemers die jouw vaste personeel kan aanvullen bij piekdrukte, zorg jij er voor dat je hotel blijft draaien. Maar ook dat jouw vaste personeel energiek blijft door de werkdruk op deze manier behapbaar te houden. Dank voor je creativiteit!” 

Bill zelf vindt het echter heel gewoon: “’T is geen “rocket science”, maar door op deze manier menskracht op peil te houden, zorgt er wel voor dat het leuk en werkbaar blijft voor het vaste personeel.” 

No Waste Decoration
Ook ondernemer Monique Dickhaut van No Waste Decoration treffen we voor de gelegenheid op deze plek langs de A4. Monique heeft haar onderneming gebaseerd op het feit dat materialen niet onbeperkt beschikbaar zijn. Zij heeft haar onderneming in 2016 opgezet door creatief om te gaan met materialen en maakt gebruik van restproducten en materialen die andere bedrijven als afval beschouwen om de mooiste decoratiematerialen op een duurzame manier tot stand te brengen. “Het mooie is eigenlijk dat jij al in een vroeg stadium zag dat er eigenlijk een overvloed aan grondstoffen en materialen is. Door gebruik te maken van wat voor andere bedrijven niet meer van waarde is, creëer jij geheel nieuwe inrichtingen. Jouw creativiteit inspireert om anders naar “tekort” te kijken!” spreekt Trudie van ’t Hull-Bettink onderneemster Dickhaut toe.

 

FLX Space

Ruimte is schaars en in het tijden van schaarste moet je creatief zijn. Niet voor niets heeft de VVD het initiatief genomen voor de motie ‘Maak Ruimte met Ruimte’. Bedrijventerreinen mogen wel wat levendiger en vanuit die gedachte en vanuit de duurzame gedacht om elke m2 optimaal te gebruiken is deze motie dan ook breed aangenomen in de raad. Daarnaast is het ook buitengewoon slim. FLX Space is niet alleen flexibel in kantoor verhuur, maar maakt ook een mooi voorbeeld hoe je kan omgaan met de beschikbare keukenfaciliteit. Gedurende dag wordt deze door 3 verschillende ondernemers gebruik van gemaakt voor verschillende doeleinden.  “Er is veel vraag om ruimte in onze gemeente. Om te ondernemen, te wonen, te recreëren etc. Jij speelt daar niet alleen slim op in door de ruimte in delen te verhuren, maar geeft daarbij ook de kans voor startende ondernemingen om toe te treden op de ondernemersmarkt. Zelfs de keuken in jouw gebouw wordt gedeeld door verschillende ondernemers. Daarmee maak je maximaal gebruik van de ruimte die je tot je beschikking hebt en zorg je ook voor netwerk en levendigheid.” 
Beryl van Straten en Trudie van ’t Hull-Bettink van onze fractie zijn onder de indruk van de verhalen die de ondernemers vervolgens over en weer uitwisselen.

Oproep: “Wat kunnen we voor je doen?”

Beryl van Straten: “We spreken graag onze ondernemers. Niet alleen omdat dat leuk en inspirerend is, maar ook om te horen wat we voor hen kunnen betekenen. Om er voor te zorgen dat ondernemen in Haarlemmermeer nog beter kan”. Laat de dag van de ondernemer dan een mooi startpunt zijn om dat onder de aandacht te brengen. De fractie komt graag op visite! Mocht je dit lezen en ons willen uitnodigen, neem dan contact op met onze woordvoerder economische zaken Trudie van ’t Hull-Bettink (vvd@trudievanthull.nl/ 0614207972).