Raadslid en wethouder direct in actie tegen parkeeroverlast in Zwanenburg

Snelle oplossingen voor parkeeroverlast van witte bestelbusjes door directe actie van ons raadslid Mark Achterbergh-Copier en wethouder Marja Ruigrok.

Blauwe zone

Eind januari 2022 heeft de gemeente Haarlemmermeer aan de Haarlemmerstraatweg in Halfweg een blauwe zone ingevoerd. Dit veroorzaakte vrijwel meteen een verhoogde parkeerdruk op de Domineeslaan en de Kinheim en Zwanenburg. Diverse witte bestelbusjes werden daar geparkeerd, dat later busjes bleken te zijn die in opdracht van PostNL zouden rondrijden. Ons raadslid Mark Achterbergh-Copier ving deze signalen op via sociale media en ging direct in de actiestand: “Die bewoners kunnen niet eens meer fatsoenlijk voor hun eigen deur parkeren; dat kan natuurlijk niet”.  

 

Overlast bestelbusjes

De aanleiding voor het aanleggen van de blauwe zone was op verzoek van de lokale ondernemers die last hadden van een hoeveelheid bestelbusjes die daar in de berm werden geparkeerd. Ook de verkeersveiligheid zou hierdoor in het gevaar zijn. VVD-wethouder Ruigrok heeft daarop een blauwe zone ingesteld. Dit bleek vrij direct nadelige gevolgen te hebben voor de bewoners van Zwanenburg, vooral in de Domineeslaan en de Kinheim. De busjes die niet meer op de Haarlemmerstraatweg konden parkeren, verplaatsten zich nu richting Zwanenburg. Raadslid Achterbergh-Copier: “Ik hoorde van diverse inwoners van Zwanenburg dat er een plotselinge toename was van parkeeroverlast van bestelbusjes. Zelf constateerde ik op de Domineeslaan ook de plotselinge toename van grote witte bestelbusjes. Daarom heb ik namens VVD Haarlemmermeer direct vragen aan het college gesteld met daarbij een verzoek om actie.”

 

Actie

Een reactie van het college liet niet lang op zich wachten. Verkeerswethouder Ruigrok ging meteen aan de slag en zei toe snel het gesprek aan te gaan met PostNL. Achterbergh-Copier: “Inmiddels zie ik al diverse posts op Facebook met foto’s van bekeuringen die zijn uitgedeeld. Hierdoor lijkt de overlast minder te zijn geworden.” Inmiddels is ook duidelijk dat langs de Linieweg op het bedrijventerrein Polanen extra parkeerplaatsen worden gecreëerd, zodat de bestelbusjes daar geparkeerd kunnen worden. “Dit zou het probleem helemaal moeten laten verdwijnen. En dat is natuurlijk goed nieuws voor de inwoners, die dan gewoon voor de deur kunnen blijven parkeren.” 

 

Misverstand blauwe zone Oranjebuurt

Ook ging het gerucht de ronde dat ook in de Oranjebuurt in Halfweg een blauwe zone zou komen. “Ik heb de wethouder hierover gesproken en dat zou gaan om een misverstand. Tijdens een bewonersbijeenkomst in 2019 was een voorkeur uitgesproken voor een blauwe zone in de wijk. Later werd duidelijk dat dit niet de algemene opvatting was van de bewoners in de wijk en bleek het verkeersonderzoek uit te wijzen dat voor nu een blauwe zone nog niet nodig is. De noodzaak is nu nog steeds niet gebleken” Uiteraard houdt VVD Haarlemmermeer de parkeerdruk nauwlettend in de gaten.