"Een stem voor woningbouw, is een stem voor een lokale partij met een sterk regionaal en landelijk netwerk."

“Om nieuwe woningbouwplannen te realiseren, zijn we sterk afhankelijk van financiële bijdragen vanuit de regio en het rijk. Dat betekent dat we sterke lokale bestuurders nodig hebben met een goed regionaal en landelijk netwerk. Ik hoop dat de kiezer zich dat straks realiseert. Een stem voor woningbouw, is een stem voor een lokale partij met een sterk regionaal en landelijk netwerk!”

Donderdag 13 jan 2022 hebben we de mogelijke kosten en opbrengsten besproken die komen kijken bij onze ambitie om 20.000 woningen te bouwen de komende jaren. We hebben ook gesproken over het plan voor woningbouw rond het stationsgebied waarmee we aan het rijk geld gaan vragen om dat mogelijk te maken. Voor het bouwen van woningen zijn investeringen nodig in infrastructuur, maatschappelijk voorzieningen zoals scholen en groen om te recreëren. We hebben grote ambities om de woningnood te verminderen, maar daarvoor hebben we wel extra geld vanuit de regio (bijvoorbeeld de vervoersregio) en het rijk nodig (bijvoorbeeld voor de doortrekking van de Noord/Zuidlijn). Als entreegebied van Nederland en de sterkste economische regio van het land, rekenen we wel op een flinke bijdrage.

 

De lokale VVD heeft ook aandacht gevraagd voor:

-       Een “go-no go moment” inplannen t.a.v. grootschalige woningbouw plannen. De investeringstrategie gaat uit van een “minimale versie”; een minimum aan infrastructuur, een minimum aan maatschappelijke voorzieningen en een minimum aan groen. We realiseren ons dat om woningbouw mogelijk te maken dat waarschijnlijk niet al onze wensen/huidige beleid gerealiseerd kan worden, maar daar moeten we als raad bij de meer concrete planvorming nog een goed gesprek over kunnen voeren met een goede onderliggende analyse. De lokale VVD is blij met de toezegging van wethouder Nobel dat een dergelijk “go-no go moment” er per plan zal komen.

-       Een diepere analyse: In deze analyse wordt onze gebruikelijke groennorm gehalveerd van 400m2 naar 200m2. Dit is vanuit kostenoverwegingen. De VVD wil hier niet zomaar in meegaan. Groen is niet alleen nodig voor de leefbaarheid maar ook om klimaatverandering het hoofd te bieden. Er wordt geen aandacht besteed aan de gevolgen van minder groen m.b.t. klimaatverandering. De VVD wil een analyse waaruit blijkt dat die lagere groennorm überhaupt mogelijk is als we klimaatbestendig willen bouwen.

-       We hebben onze collega’s gevraagd of ons uitgangspunt van “eerste bewegen, dan bouwen” in sommige gevallen vervangen zou kunnen worden door: “op tijd bewegen en bouwen”. De woningnood is hoog en als we eerst moeten wachten op de nodige infrastructuur, duurt het nog langer voordat er gebouwd kan worden. Het was goed om te horen dat deze raad met ons wil meedenken en zich flexibeler opstelt. Het Noord Hollands dagblad omschreef het als een politieke trendbreuk: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220117_44673666