Erik Bedankt

Vandaag sluit Erik Boscher 9 jaar raadslidmaatschap af. Hij gaat verhuizen naar Enschede en verlaat daarmee onze fractie. Wij gaan zijn inhoudelijk altijd sterke bijdragen en humor enorm missen! We wensen hem en zijn gezin veel geluk in Enschede! Ook de burgemeester stond stil bij zijn laatste raadsvergadering. Lees hier haar toespraak:...

De toespraak van de burgemeester:


Beste Erik,

 

In 2012 kwam je als opvolger van Monique Hallegraeff in de raad. Met 27 jaar was je meteen ook het jongste raadslid in die raad.

In 2014 stond je lager op de kandidatenlijst, maar met meer dan 500 voorkeursstemmen was je een van de drie VVD-ers die met voorkeurstemmen de hoger geplaatste Derk Reneman voorbij streefden. In 2018 haalde Trudie van ’t Hull meer voorkeurstemmen, maar je kwam als opvolger van wethouder Nobel meteen in januari weer in de gemeenteraad.

 

Geboren en getogen in Haarlemmermeer en negen jaar gemeenteraadslid.

Je gaat ons nu verlaten, en niet om politieke redenen. Als echte liberaal kies je je eigen weg naar je geluk en dat van je gezin. Behalve echte liberaal ben je ook een echte familie man.

Je gaat nu met Marjo en jullie kinderen Lauren en Hugo naar Enschede. Daar woont je schoonfamilie, heeft Marjo een nieuwe baan als verloskundige, en gaan jullie een prachtig huis bewonen, vlakbij de scholen voor de kinderen.

Als projectleider bij Tauw werk je thuis en overal, en in Enschede heb je de hoofdvestiging in Deventer relatief dichtbij. Bovendien ga je ook nog twee dagen in Amsterdam werken en zo ben je een deel van de week toch nog gewoon in onze regio.

Ik geloof dat iedereen zich goed kan voorstellen dat je deze stap wilt maken.

 

Maar wij gaan je missen. Je portefeuille bestond voornamelijk uit Jeugd en Sociaal Domein en voor die terreinen heb je zeer gedegen en grondig werk verricht. Je hebt aan de basis gestaan van de initiatieven van de raad om kritisch en rationeel te kijken naar de kosten en later de tekorten in het Sociaal Domein. Na aanvankelijke politieke weerstand wist je iedereen in de raad mee te krijgen dat beheersing van de kosten ook in het belang is van de mensen en voorzieningen in het Sociaal Domein. In het bijzonder heb je daarbij ook aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers, van wie de positie vaak onderbelicht bleef. 

 

Je bent een liberaal met een sociaal hart, die wellicht wat rationeel lijkt, maar die er juist warmbloedig van overtuigd is dat er goed voor mensen gezorgd moet worden als dat nodig is.

In het politiek bedrijf let je ook scherp op wat tot de taak van raadsleden behoort. Het is goed om betrokken te zijn, maar raadsleden, vind jij, moeten niet alle details willen weten en dingen zelf willen doen. Raadsleden horen hun taak zuiver te vervullen, en het werk overlaten aan de uitvoering.

 

Je was ook vice fractievoorzitter, en ook die taak heb je vervuld met de gedegen zorgvuldigheid die jou zo eigen is. Wanneer je iets niet goed vindt gaan, leg je dat meteen op tafel, en maakt het probleem bespreekbaar. Je bent geen binnenvetter, en hebt de moed om moeilijke zaken aan de orde te stellen. Je fractie zal dat missen. Zoals je fractie ook je humor zal gaan missen.

 

Niet veel raadsleden kennen die kant van jou, want je bent iemand die niet meteen het achterste van zijn tong laat zien. Maar je fractie heeft je natuurlijk wel leren kennen als de man met Lubach-achtige humor, scherpe observaties en constateringen met een knipoog,

de man van de vrolijke noot in de groeps-app van de fractie tijdens onze digitale raadsvergaderingen.

 

Beste Erik, je bent iemand die niet per se op de voorgrond hoeft te staan, voor jou telt de inhoud en het resultaat voor de VVD, meer dan de persoon. Je bent een zeer gewaardeerd raadslid, niet alleen bij de VVD.

 

Met spijt laten we je gaan. De gemeente Enschede krijgt er een waardevolle inwoner bij, met stevige kennis van, en ervaring in de politiek.

 

Als dank voor je raadswerk wil ik je namens de gemeente deze speciale penning overhandigen, ter herinnering aan je raadslidmaatschap. Die penning is voor het eerst uitgereikt aan de vertrekkende raadsleden in 2014, en is gemaakt door de Haarlemmermeerse kunstenares Marina van der Kooi. 

De penning wordt bijzonder, want vervat in brons de essentie van het democratische deel van dit raadhuis, dat we aan het einde van dit jaar gaan verlaten, en dat dan wordt afgebroken.

 

Aan de ene kant van deze penning staat de plattegrond van onze raadzaal afgebeeld.

Indertijd is heel bewust voor deze ronde vorm gekozen, in dit voor het overige strakke gebouw van rechte lijnen.

Bij de oplevering van dit raadhuis, in 1980, verklaarde de architect zijn keuze voor de vorm van de raadzaal als volgt: ik citeer:

 

De ronde vorm is bedoeld om alle raadsleden en collegeleden een gelijkwaardige plaats in de raadzaal te geven. De raadzaal is in zekere zin buiten de architectuur van de rest van het gebouw geplaatst. Als een tribune van controle door het volk op het uitvoerend werk van de gekozen regeerders.”

 

Einde citaat.

 

Aan de andere kant van de penning, is het kunstwerk afgebeeld, dat de entree van dit raadhuis siert. Dat kunstwerk ligt hier pal onder de raadzaal, bij de ingang.  Het is geplaatst in 1992 om te markeren, dat Haarlemmermeer naar honderdduizend inwoners was gegroeid.

 

De tekst op het kunstwerk is afkomstig van Willem van Toorn, dichter en onderwijzer in onze gemeente. Die tekst luidt:

 

'Onder steen de meerbodem

 

waarop een wijzende hand

 

eens de lijnen heeft aangegeven

 

voor dit gemaakte land.' 

 


Beste Erik, ik hoop dat de penning voor jou straks in Enschede een mooi aandenken zal zijn aan uw raadslidmaatschap. Het ga je goed.