VVD gaat voor een evenwichtige verdeling van de lusten en lasten in de energietransitie

De insteek van de Haarlemmermeerse VVD bij de energietransitie is dat deze haalbaar, betaalbaar en betrouwbaar moet zijn. De haalbaarheid hangt af van verschillende factoren af, maar het hebben van draagvlak is daarbij een hele belangrijke.

Afgelopen donderdag zijn de collegevoorstellen het beeldkwaliteitsplan zonneakkers Haarlemmermeer en lokaal eigenaarschap in zon- en windprojecten besproken. Tijdens deze bespreking heeft onze woordvoerder energietransitie binnen de fractie Trudie van ’t Hull-Bettink dan ook kunnen aangeven deze voorstellen te zien als belangrijke voorstellen voor de haalbaarheid in de energietransitie.
Het gaat zorgen voor een goed evenwicht in de lusten en de lasten. 
De lusten worden vergroot:
-Duurzame energie voor een schonere toekomst
-Inwoners kunnen financieel meeprofiteren
-Inwoners kunnen zelf kunnen bijdragen aan energietransitie
De lasten worden verkleind:
-Overlast qua zicht en geluid wordt beperkt tot een minimum 
-Meer ruimtelijke kwaliteit van groene- recreatieve gebieden bij zonne-akkers
Daarbij vinden we het goed om te zien dat er ruimte is voor initiatiefnemers eea zelf verder vorm te geven in het beeldkwaliteitplan en is tegelijkertijd het beschrevene voldoende om de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen.

50% is een mooi streven voor lokaal eigenaarschap. Een goede richting, maar ook goed dat het niet wordt afgedwongen. Immers dit voorstel moet de haalbaarheid van de energietransitie vergroten en niet belemmeren.
Goede plannen dus voor de verdere stappen in de energietransitie.