Metropool Regio Amsterdam (MRA) Een metropool van grote klasse: Versterken van de samenwerking

De Metropool Regio Amsterdam maakt een transitie door. Deze ‘coalition of the willing’ (vrijwillige samenwerking) heeft een grote slagkracht nodig en 1 gezicht naar buiten. Dit zodat de Metropool Regio Amsterdam zich kan meten met de andere metropool regio’s in Europa en kan wedijveren om de grote Europese subsidies waar in Brussel om gestreden wordt. Een metropool van grote klasse waarin de lokale overheden elkaar kunnen versterken op gebieden waar ze elkaar nodig hebben.

Bereikbaarheid vergroten door het doortrekken van de Noord/Zuid-lijn, de woningbouwopgave, locaties van bedrijven en kantoren en onze economische positie zijn enkele voorbeelden van zaken waar we de samenwerking als Haarlemmermeer binnen de metropool regio Amsterdam opzoeken voor versterking.


De transitie wordt voorbereid door een transitiecommissie. De MRA is zoals eerder gezegd een vrijwillige samenwerking. Om er voor te zorgen dat de beoogde slagkracht en focus komt is een transitiecommissie opgericht met de taak hier een voorstel voor te doen. Deze commissie onder voorzitterschap van de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, en oa vicevoorzitter Commissaris van de Koning en oud wethouder van Haarlemmermeer, Arthur van Dijk, zijn er in geslaagd een aantal concrete voorstellen voor te leggen.


Met de in het voorstel genoemde transitie, wordt een sterkere metropool beoogd. Deze zal, naar zoals de transitiecommissie beschrijft, nog steeds bestaan uit een vrijwillige samenwerking, maar minder vrijblijvend. Als directe aanleiding hiervoor worden genoemd de coronacrisisde energietransitie en de woningnood. 


Vorige week donderdag bespraken we dit voorstel in de raad. Voor een sterkere democratische legitimiteit en een goede informatievoorziening en dus voor een krachtigere Metropool Regio Amsterdam heeft de Haarlemmermeerse Raad onder leiding van ons raadslid Trudie van ’t Hull-Bettink afgelopen donderdag een amendement, een wijzigingsvoorstel hier op,  aangenomen. Van ‘t Hull: “Ik ben trots dat wij dit als raad voor elkaar krijgen. Vorige week in het debat leken we in eerste instantie er niet in te slagen nader tot elkaar te komen en nu ligt er tóch een reactie waarin de gehele raad zich kan vinden. Zo zijn we als Haarlemmermeer in staat een krachtig signaal te geven richting de transitiecommissie van de MRA.” 

Dit wijzigingsvoorstel geeft aan dat we de rol die wij als raad hebben, sterker gepositioneerd willen zien. 

 

Wij hebben als VVD al eerder aangegeven het erg belangrijk te vinden om meer focus aan te brengen en een visie helder te maken voor de Metropool Regio Amsterdam. Dan wordt helderder wat je doet en kan je meer vooruit op inhoud. 
Dan loop je wel direct aan tegen de huidige manier van samenwerken en dat als je werkelijk vooruit wilt, verandering noodzakelijk is.

De transitiecommissie heeft dit opgepakt en komt met een voorstel met een doel waar wij als VVD achter kunnen staan:
-Meer focus op thema’s

-Lokaal wat kan, regionaal wat moet
-1 Gezicht naar buiten
-Versterkte samenwerking binnen de MRA

“En dan komt nu de ‘maar’
Wat we eerder al hebben aangegeven is dat we erg staan achter de manier waarop we samenwerken: de MRA als coalition of the willing: een vrijwillige samenwerking. Dat we niet voelen voor een verzwaring van de samenwerking, maar het meer zoeken in de versterking van de samenwerking. Dan is de vraag: komt het voorstel van de transitiecommissie daar dan in tegemoet?”

“Deels”, zo geeft van ’t Hull aan:
“We zetten dan ook kanttekeningen bij: 

·       Ten eerste de afvaardiging van het bestuur. Ja 1 gezicht is belangrijk, maar in de vernieuwde opzet is het dan wel van belang dat de afvaardiging in dat bestuur dan evenwichtig vanuit de MRA is en volgens heldere principes.

·       Daarnaast ook en misschien nog wel belangrijker voor óns: de vertegenwoordiging van de raden binnen de MRA. De ervaring leert ons nu dat de MRA ons niet vanzelfsprekend weet te vinden, dat voorstellen/besluiten van het bestuur van de MRA niet of laat bij de raad terechtkomen. Het besluitvormingsproces is niet op orde.  Het voorstel wat de transitiecommissie hiertoe doet is wat de VVD betreft ontoereikend en zien dan ook geen oplossing voor de versterking van de democratische legitimiteit in het formaliseren van de MRA raadstafel met een adviesgevende taak.  
Beter is om de adviesfunctie te beleggen bij deelregio’s danwel raden. Dit ook onder het motto: lokaal wat kan, regionaal wat moet. Oók op dit vlak.”
Wij zien dan ook meer heil in versterken van de democratische legitimiteit door:
-Het besluitvormingsproces te versterken/helderder te maken -Bestuurders uit de regio actiever verantwoording te laten afleggen in de raden. (Ik denk aan een nieuws vanuit de regio van onze lokale bestuurders ter info/ter besluitvorming)
-MRA raadstafel toegankelijk voor iedereen en informerend. 

·       De financiën. Dat ziet er uit als een risico. Mensen uitzenden vanuit gemeenten om niet? We delen de zorg van ons college. 


Een noodzakelijk verandering dus die wij als VVD kunnen ondersteunen en wordt bekrachtigd door het signaal dat de gehele raad afgeeft met de aanvulling (zie hier het amendement) die de raad afgelopen donderdag heeft goedgekeurd om te versturen aan de transitiecommissie.