Uitstel uitvoering ondersteuningsmaatregelen ondernemers onacceptabel

De lockdown wordt na 8 februari 2021 nogmaals verlengd en daarmee blijft de benodigde omzet voor veel ondernemers uit, waardoor schulden voor hen nog verder oplopen. De Haarlemmermeerse VVD krijgt verontrustende signalen van ondernemers die door de kosten hun huis niet meer kunnen betalen. Voor de VVD maakt dit in ieder geval duidelijk dat de urgentie voor passende steunmaatregelen hoog is. Daarom hebben raadsleden Mark Achterbergh-Copier en Trudie van ’t Hull-Bettink spoedvragen gesteld aan het college van gemeente Haarlemmermeer.

De fractie van VVD Haarlemmermeer heeft al eerder op 17 december 2020 en op 14 januari 2021 actualiteitsvragen gesteld over de uitvoering van de steunmaatregelen voor ondernemers en zelfstandigen. De wethouder heeft toegezegd dat gemeente Haarlemmermeer op 1 februari 2021 klaar zou zijn voor de aanvragen voor de regeling ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten’ (TONK). Deze regeling is specifiek in het leven geroepen om ondernemers te ondersteunen die bij andere steunmaatregelen buiten de boot vallen. Het Rijk heeft begin december 2020 gemeenten de opdracht gegeven om de TONK uit te gaan voeren en via de bestaande mogelijkheden (Bijzondere Bijstand) geld uit te keren.
 
Er is nu te lezen op de website van de gemeente dat de aanvragen pas vanaf 1 april kunnen worden ingediend en om deze reden is de Haarlemmermeerse VVD al door diverse ondernemers benaderd. Mark Achterbergh-Copier: “Dat is niet acceptabel. Dit zijn 2 maanden. Ondernemers hébben geen weken meer, laat staan maanden. Er is nu actie nodig”.

Sinds de eerste lockdown springt VVD Haarlemmermeer al in de bres voor ondernemers. Raadslid Trudie van ’t Hull-Bettink heeft al verschillende voorstellen gedaan om meer lucht en ruimte te creëren voor ondernemers. Van ’t Hull-Bettink: “Ondernemers zijn de motor van onze lokale economie. Ons college werkt goed mee om deze ruimte om te ondernemen mogelijk te maken, maar aanvulling in inkomen is écht nodig om ervoor te zorgen dat onze ondernemers de eindstreep halen en niet vlak ervóor sneuvelen”.

Raadslid Achterbergh-Copier: “Als we nu geen actie ondernemen, zijn onze ondernemers er straks ook niet meer voor Haarlemmermeer en vált er straks niets meer te ondernemen. Uitstel van de uitvoering van de ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers is daarom onacceptabel.” Juist deze regeling heeft de bedoeling om degenen die tussen wal en schip vallen, steun te bieden. De VVD vindt het belangrijk dat de gemeente snel en voor iedereen toegankelijk informatie over de TONK-regeling gaat verspreiden en ruimhartig omgaat met het uitkeren van de gelden. Recent heeft de Tweede Kamer bovendien ook opgeroepen om deze regeling ruimhartig uit te voeren.

Gemeente Haarlemmermeer heeft een apart loket voor ondernemers: het ondernemersplein. Hier kunnen zij terecht voor advies en ondersteuning bij onder andere het aanvragen van steunmaatregelen.

Bijlage: Spoedvragen VVD 'Steunmaatregelen kleine ondernemers en zelfstandigen'