Walk ’n Talk Economics met Gertjan de Jong over circulaire innovatie en olifantsgras

De serie interviews Walk ’n Talk Economics waarin we met verschillende ondernemers op pad gaan is in september 2020 begonnen. In 2021 zullen we hier nog even mee doorgaan, wanneer dat weer kan. Wil je graag je verhaal kwijt of zie jij graag een bepaalde vraag beantwoord? Laat het ons weten! Je kunt hiervoor contact opnemen met onze woordvoerder economische zaken Trudie van ’t Hull-Bettink.

In Haarlemmermeer draait de circulaire economie op volle toeren. Bij circulair zou je aan afvalverwerking kunnen denken, maar er kan zoveel meer. Afvalverwerking is achteraf. Er wordt steeds meer vooraf nagedacht over circulariteit: al bij de productie van artikelen. Dat vergt omdenken. Een van de omdenkers en aanjagers hiervan is Gertjan de Jong.


Voor deze Walk ’n Talk heeft Gertjan de Jong mij uitgenodigd. We spreken af op de plek waar Circulaire innovatie in Haarlemmermeer samenkomt: C-Bèta op Schiphol Trade Park, vlak bij een product waar Gertjan al een aantal jaren mee bezig is: olifantsgras.

 

De meesten van ons zullen olifantsgras wel eens gezien hebben zo langs de snelweg A4, wanneer je van Hoofddorp richting Nieuw-Vennep rijdt. De naam olifantsgras is met recht zo gekozen. Het gras is imposant hoog, merk ik wanneer we er doorheen lopen. Het is een koude morgen na een vorstige nacht en er ligt een mooi waas over het land tussen de banen olifantsgras waar we doorheen wandelen. 
Olifantsgras is in Haarlemmermeer met een reden en die reden is de vliegveiligheid van Schiphol. Ganzen houden niet van olifantsgras is onderzocht. Ze willen er niet boven vliegen en ze willen er ook niet landen, dus ontwijken ze de gebieden waar olifantsgras groeit. Een uitkomst voor de vliegveiligheid in Haarlemmermeer. Zeker omdat Haarlemmermeer met zijn polderakkers de ruimte heeft om dit te laten groeien. 

Het is natuurlijk mooi dat dit een oplossing is voor vliegveiligheid, maar wat kunnen we dan met olifantsgras? Dat is een vraag waar Gertjan zich al lang mee bezighoudt. 

Als sales & marketing manager van Copy Partners in Nieuw-Vennep heeft Gertjan voortdurend te maken met drukwerk op papier. Papier wordt gemaakt van houtpulp, maar kan dus ook van olifantsgras gemaakt worden. Na een aantal jaren daarmee te experimenteren, zinde het hem alleen niet dat het papieren product niet volledig circulair was. Het papier van olifantsgras doorliep namelijk nog een proces met chemicaliën.

Drukwerk is de laatste jaren afgenomen en zeker nu in coronatijd. Ook hier zijn dus gevolgen van corona goed merkbaar. Voor Gertjan wel het moment om nog meer stil te staan bij wat hij nu echt doet en kan toevoegen aan de wereld. We mogen Gertjan aanspreken met changeagent: vastbesloten om verder werk te maken van de potentie van olifantsgras heeft hij ELGRA opgericht. Hier ontwikkelt hij olifantsgras producten die hij in samenwerking met akkerbouwers uit Haarlemmermeer wil gaan produceren. Dit is nu nog beperkt tot strooisel voor dieren (konijnen, schapen, paarden) en bodembedekking voor in tuinen, maar daar gaat verandering in komen als het aan Gertjan ligt. Zeker met de ontdekking die hij heeft gedaan en nu verder aan het ontwikkelen is. 

Door olifantsgras met bepaalde natuurlijk organismen te combineren op een bepaalde manier, gaat het in de nabije toekomst mogelijk zijn om natuurlijk “piepschuim” te produceren: olifantsgras mycelium. Ook kan hij me al producten die bij C-Bèta staan laten zien die gemaakt zijn van olifantsgras- beton. Er gaat in de toekomst nog erg veel gebouwd worden en op deze manier zou meer invulling gegeven kunnen worden in circulair bouwen van lokale hernieuwbare grondstoffen. Ook qua papier gaat er op korte termijn op een niet-chemische manier, door middel van de werking van bacteriën, geproduceerd kunnen worden.

Er staat nog veel in de steigers, maar het staat vast dat Gertjan de Jong met de bevlogenheid en passie waarmee hij mij vertelt over zijn dromen ervoor gaat zorgen dat het er komt. Niet alleen, maar samen. Door de coronacrisis is die vastberadenheid en gevoel voor noodzaak bij Gertjan alleen maar groter geworden en heeft hem tot 1 van de vele circulaire ondernemers die Haarlemmermeer telt gemaakt.