RAADSLID AGNITA BOK IN HAARLEMS DAGBLAD: VVD MAAKT ZICH HARD VOOR ENGELSTALIG (BASIS)ONDERWIJS

’Haarlemmermeer verdient Engelstalige basisschool’ HOOFDDORP - Haarlemmermeer moet zo snel mogelijk een internationale basisschool krijgen. Onder expats bestaat daar voldoende behoefte aan. Ook voor de gemeente is het goed. Dat stelt de VVD, die zich er ’heel erg hard voor gaat maken’. Door Paul van der Kooij - 1-4-2015, 15:58 (Update 1-4-2015, 16:17) VVD maakt zich met expats sterk voor internationaal onderwijs in polder ,,Want’’, zo legt het liberale raadslid Agnita Bok uit. ,,Voor internationale bedrijven kan het een extra reden zijn om zich hier te vestigen. Ook de woningmarkt zal het een impuls geven. Zo kan ik me voorstellen dat wanneer eigenaren hun huizen in het wat duurdere segment moeilijker kunnen verkopen, ze die verhuren aan buitenlandse werknemers.’’ De dichtstbijzijnde internationale basisschool is nu in Amstelveen, maar ook gaat een aantal kinderen naar Leiderdorp. ,,En het is een hoop gedoe als je daar iedere dag met de auto heen moet of een taxi dient te regelen’’, vindt Bok. 

FIETS:Met een school op de goede plek, zouden sommige kinderen zelfs de fiets kunnen pakken. Het raadslid kan zich voorstellen dat het Hoofddorp wordt omdat daar nu eenmaal veel internationale bedrijven zitten en ook het openbaar vervoer daar het beste is. Maar als ze binnenkort opnieuw met de expats praat wil ze vooral hun wensen op een rijtje krijgen: ,,Sommigen stellen nu ook al een business case op.’’ Zo snel mogelijk daarna wil ze met de wethouder onderwijs om de tafel om te kijken hoe de gemeente kan bijspringen. Hoe het qua regels zit, heeft haar partij nog niet onderzocht. Ze benadert de kwestie liever ook vanaf de andere kant.

WACHTLIJST:,,Een groeigemeente die veel internationale bedrijven trekt en de nationale luchthaven huisvest, hoort zo’n Engelstalige school gewoon in het pakket te hebben’’, vindt Bok. ,,Ik heb ook begrepen dat bestaande internationale scholen regelmatig een wachtlijst hebben.’’ Een garantie dat de school er komt, durft ze niet te geven: ,,Want er zit een hele wereld achter die ik niet ken. Maar we gaan er de komende tijd wel flink aan trekken.’’ Honderd leerlingen Zo verzekerden expats haar dat het draagvlak er is. ,,De groep die er nu is, telt honderd leerlingen in de basisschoolleeftijd; genoeg om te beginnen. Een deel van hen woont al in Haarlemmermeer, een deel nog niet. En onder de ouders lijkt genoeg belangstelling te bestaan om een schoolbestuur te vormen.’’ Voor internationaal voortgezet onderwijs school zal haar partij voorlopig nog niet pleiten: ,,Op een aantal scholen in de gemeente wordt tweetalig onderwijs gegeven. En ik ga ervan uit dat die leerlingen, met de Nederlandse taal die ze hebben opgepikt, dat kunnen volgen.’’ Schooljaar 2016/2017 Een start in september lijkt haar niet realistisch. ,,Schooljaar 2016/2017 moet wel kunnen. Zeker wanneer er geen nieuw gebouw hoeft te worden neergezet, maar men in een leegstaand pand kan trekken.’’ Hoewel het nog niet allemaal even concreet is, wil de partij wel alvast ’het signaal afgeven dat ze graag zoiets neerzet’. Ook om ’iets los te maken in de gemeenteraad’: ,,Opdat ook andere partijen inzien hoe belangrijk het is voor de aantrekkelijkheid van de gemeente; voor een echt internationaal vestigingsklimaat.’’Ze beseft dat veel expats vaak maar een contract voor een paar jaar hebben: ,,Maar als ze het land leuk vinden en ze naar hun zin wonen, blijven ze regelmatig hangen.