“Ondernemers kunnen het zich niet permitteren pessimistisch te zijn”

Als wethouder economische zaken heb ik het genoegen om vaak en veel met ondernemers te praten. In verband met een zakelijke afspraak, op werkbezoek of onlangs bij de vele nieuwjaarsrecepties die ik heb bezocht. Ik kan absoluut niet ontkennen dat de drive en passie die ik dan zie mij altijd weer extra motiveert om het goede ondernemersklimaat in de gemeente Haarlemmermeer koste wat het kost te behouden.

Nu hangt het prettige ondernemersklimaat van veel zaken af. Allereerst uiteraard van het liberale beleid wat wij al jaren in onze gemeente voeren. Echter zijn wij ook afhankelijk van externe invloeden. Wij merken de schommelingen in de (wereld)handel als eerst, omdat veel bedrijvigheid zich direct of indirect bindt met de luchthaven Schiphol. Wat deze externe invloeden betreft was 2016 best een aardig economisch jaar.

De economische groei zette door. In het derde kwartaal van 2016 zelfs met 0,8%. De AEX sloot 9% hoger. De huizenprijzen schieten omhoog en er zijn weer veel nieuwe bedrijven gestart. Wat buitenlandse investeerders betreft is 2016 het beste jaar ooit. Zowel qua aantal bedrijven als – veel belangrijker – het aantal directe arbeidsplaatsen. Ook de koopkracht en het consumentenvertrouwen zaten in de lift.

Al deze signalen zouden moeten leiden tot algeheel positivisme. Echter als ik de wereld in kijk zie ik toch hele andere zaken domineren. De wereld verandert. De gebeurtenissen in Brussel, Berlijn en Istanbul zijn vreselijk en afgelopen zomer kwam het met de extra controles op Schiphol akelig dichtbij.

Los daarvan lijkt algehele ontevredenheid over bijna alles de boventoon te voeren. En dat spijt mij. Ikzelf prijs me gelukkig een optimist te zijn en zaken van de zonnige kant te bekijken. Ik ben daar gelukkig zelf de enige regisseur van en ik laat me dat niet door anderen afnemen.

Echter in de wereld waarin we momenteel leven viert het negativisme hoogtij. Het anderen de maat nemen, het niet genoeg naar jezelf kijken, de schuld altijd bij anderen leggen. De verkiezing van Trump, de Brexit en de koers die Prime Minister May nu vaart en de opkomst van de PVV en aanverwante stromingen in Europa zijn daar exemplarisch voor. Men heeft de ‘luxe’ om naar anderen te kúnnen wijzen, dat anderen de schuld zijn van hun gevoel.

Eén groep in onze maatschappij kan dat niet. Ondernemers hebben die luxe niet om anderen de schuld te geven. Zij kunnen niet in een hoekje gaan zitten kniezen over hoe zielig ze zijn. Zij moeten altijd door. Want als ze in dat hoekje gaan zitten en anderen de schuld gaan geven, dan komt er geen brood op de plank. Ondernemers moeten altijd op zoek naar kansen en mogelijkheden om te ondernemen en dat kan alleen als je met een open en optimistische blik naar de wereld kijkt. Ondernemers kunnen het zich simpelweg niet permitteren om pessimistisch te zijn.

Ik spreek de sterke hoop uit dat ondanks alle veranderingen die er in 2017 op ons af komen het die ondernemersmentaliteit bij een ieder is die uiteindelijk de boventoon zal voeren en zal winnen, want daar profiteren we uiteindelijk allemaal van. Ikzelf zal altijd de optimistische grondhouding blijven houden om het beste te doen voor de gemeente Haarlemmermeer en ver daarbuiten. Ik kan én wil niet anders.