Democratie, je kan er niet jong genoeg mee beginnen!

Sinds gisteren is het officieel: Haarlemmermeer krijgt een Jongerengemeenteraad en een Kinderraad. Een groep enthousiaste jongeren heeft ons hierbij geholpen. Jongeren waarvan we hopelijk in de gemeente nog veel meer gaan horen en zien. Want één ding is zeker, democratie begint niet pas als je 18 bent en voor het eerst naar de stembus mag. 

Democratie hoort thuis in het hoofd en in het hart van iedereen die in een democratie leeft. Wat mij betreft begint democratie daarom ook al met vragen aan de keukentafel: “wat vind jij daar nou van?” Of met een leerlingenraad op school waarmee kinderen worden gestimuleerd om nieuwe ideeën aan te dragen. Het is zinvol voor een goed werkende democratie om van jongs af aan te worden gestimuleerd om ergens iets van te vinden, een mening te hebben en die mening over te brengen.

Maar dan….met die mening heb je nog geen nieuwe skatebaan, geen nieuwe weg, of geen nieuw schoolgebouw. Als je iets wilt bereiken, zal je op zoek moeten naar medestanders en… vaak naar geld. Tijdens die zoektocht kom je ongetwijfeld ook tegenstanders tegen, mensen met andere belangen… Welkom, je bent beland in de wereld die we politiek noemen.

Hoe breng je jouw mening of idee goed over? Heb je overzicht van de verschillende belangen die een rol spelen? Hoe regel je geld (budget)? Vaardigheden die jongeren vanaf 12 jaar in de Jongerengemeenteraad kunnen oefenen en verder kunnen ontwikkelen. Dat is winst voor de jongeren en dat is winst voor de Haarlemmermeerse democratie!

Erg leuk en zinvol om in de werkgroep communicatie hieraan te mogen meewerken, Beryl van Straten

Ben je tussen de 12 en 21 jaar, woon je in Haarlemmermeer en wil je meer dan alleen een mening hebben….geef je op voor de Jongerengemeenteraad. Dat kan door te mailen of te bellen naar: Willem Huisman-de la Fuente: wh.huisman@haarlemmermeer.nl of 023-5676819.