VVD bezorgd over woninginbraken: op bezoek bij de politie

Het tegengaan van woninginbraak is in Haarlemmermeer voor gemeente en politie een prioriteit. Niet alleen omdat dit een zeer ingrijpende en stressvolle gebeurtenis voor de slachtoffers is, maar ook omdat door een inbraakgolf het algemene veiligheidsgevoel van inwoners wordt aangetast. Hoewel de criminaliteitscijfers in Haarlemmermeer over het algemeen laag liggen is de beleving van de inwoners momenteel anders.

Uit politieonderzoek blijkt overigens dat ca. 80% van de inbraken gelegenheidsinbraken zijn, waarbij de dader niet al te veel moeite hoeft te doen om een woning binnen te dringen (bijvoorbeeld door openstaande ramen en deuren). Dit zijn inbraken die eenvoudig kunnen worden voorkomen of op zijn minst bemoeilijkt.

 

Op de koffie bij de politie

Reden genoeg om samen met mijn collega Jurgen Nobel  op bezoek te gaan op het politiebureau in Hoofddorp om te praten met de wijkagenten Kasper Rooyackers (Badhoevedorp) en Arjen Schut (Nieuw-Vennep, Getsewoud). Ik wilde vooral weten hoe we de recente berichtgeving moesten duiden, is er een directe aanleiding van het hoge aantal woninginbraken: waarom is bijvoorbeeld Badhoevedorp een hotspot en wat wordt er gedaan om inbraak te voorkomen? We werden vriendelijk op het bureau ontvangen en konden direct met een kop koffie plaatsnemen in één van de verhoorkamers. Waar ik ongeveer 45 minuten voor het gesprek had uitgetrokken kwamen we er na 1,5 uur achter dat het tijd werd om tot een afronding te komen. Ik was zeer onder de indruk van de veelzijdigheid van het werk en het enthousiasme van de wijkagenten.

Uit het gesprek kwam naar voren dat het lastig is om een exacte oorzaak aan te wijzen voor een stijging (of daling) van het aantal inbraken. Verschillende factoren kunnen hierbij een rol spelen en politie en gemeente hebben niet op al deze factoren een directe invloed. Voorbeelden hiervan zijn opgepakte veelplegers die hun straf hebben uitgezeten en weer het foute pad opgaan of een actieve aanpak van inbraken in naburige gemeenten waardoor een waterbedeffect optreedt en inbrekers ergens anders hun heil zoeken. Tevens spelen weersomstandigheden en seizoenen een grote rol (op droge donkere dagen worden meer inbraken gepleegd).  Factoren die de gemeente en politie wel kunnen beïnvloeden zijn met name gericht op de preventieve kant. Denk hierbij aan voorlichting over hang- en sluitwerk, het ondersteunen van buurtapps en het trainen van inwoners om verdachte situaties te herkennen.

 

 Hotspot Badhoevedorp en bel bij inbraak 112!

Badhoevedorp is al jaren een hotspot voor woninginbraak. De verklaring hiervoor ligt deels in de ligging van het dorp tegen Amsterdam en de diverse beschikbare vluchtroutes. Een deel van de daders staat bijvoorbeeld in de top-600 lijst van beruchte Amsterdamse veelplegers. Echter zorgt de aard van het dorp zelf er ook voor dat het een aantrekkelijk doelwit is. De vele oude huizen (en dus ook oude sloten), de weidse opzet, veel en hoog groen in de tuinen, onverlichte achterpaden en het hoge aantal senioren maakt het een voor woninginbraken kwetsbaar dorp.


Het beleid van de gemeente en politie richt zich dan ook sterk op het bewust maken van inwoners  op de zwakke plekken van hun eigen woning en omgeving en het kunnen signaleren van verdachte situaties. Hier worden onder andere door middel van het programma ‘Waaks’ hondeneigenaren betrokken. Zij zijn immers regelmatig en ook nog in de avonduren op straat te vinden. Alleen voorlichting en preventie is echter niet genoeg om de hoge inbraakcijfers terug te dringen. Voor het op heterdaad betrappen van inbrekers is de politie sterk afhankelijk van meldingen door buurtbewoners. Met de steeds meer gebruikte buurtapps  en Waaks worden zeer veel inwoners bereikt, maar om bij het vermoeden van woninginbraak direct 112 te bellen blijkt toch voor veel mensen nog een stap te ver. Inbrekers worden bijna nooit op heterdaad betrapt door toevallig surveillerende politieagenten. Een heterdaad is vrijwel alleen mogelijk door een snelle 112-melding (dus niet het 0800-politienummer). Schroom dus niet om te bellen!

Samenvattend was het een erg  goed gesprek met de wijkagenten. De politie en gemeente werken nauw samen om veel mensen alert te maken om de risico’s op woninginbraak zo klein mogelijk te houden. De verantwoordelijkheid om woninginbraak te voorkomen ligt niet uitsluitend bij politie, maar steeds meer bij ons burgers. Wij moeten waakzaam zijn.


Slotopmerking

De VVD-fractie Haarlemmermeer zou graag in contact komen met inwoners die recent het slachtoffer zijn geworden van woninginbraak. Wij willen onder andere graag meer weten over wat dit met u heeft gedaan en op welke manier u na uw aangifte op de hoogte bent gehouden over het onderzoek. Bent u het slachtoffer geworden van een woninginbraak en wilt u met ons het gesprek aangaan dan kunt u een bericht sturen naar info@vvdhaarlemmermeer.nl